Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

F-stop, kan det vara kameraväskan jag letat efter?

Inspirerad av Magnus blogginlägg häromdagen så rannsakade jag mig själv och får väl ställa mig i ledet av väskfetischer. Jag kommer mycket väl ihåg hur det startade. Det var runt 1990 och Naturkompaniet hade öppnat en butik och jag gick första året på universitet. Jag gick runt i den där lilla butiken i Lund och min ögon landade på en svart portfölj. Patagonia Valise var namnet.Jag klämde på väskan och kände kvaliteten på materialet. Den var samma material som i skottsäkra västar och den hade anatomiskt skuren bärrem stod på taggen. Allt kändes så grymt och så rätt. Och kostade typ 1 295 kr. Det var väl en halv månadslön som student. Jag gruvade mig i flera dagar, men det gick inte att motstå. Jag köpte den och var hur lycklig som helst (och fattig). Den hade jag varje dag i flera år och sen följde den mig i arbetslivet i ett par år. Den enda som blev slitet var att jag efter 10 år råkade trampa sönder ena spännet till locket. Väskan var ganska udda men ibland såg man någon som hade den och det kändes som vi utbytte blickarna "..hej broder, vi är både med i Patagonia Valise klubben..". När jag sen jobbade ett år på Naturkompaniet (Hantverkargatan/Kungsgatan och även den episkt coola Stureplansbutiken) så gick jag fullständigt loco på Patagoniaväskor. Min garderob består nu av:

- Patagona Valise, Patagonia Large Gear Bag, Patagonia Black Hole Bag, Patagonia Burrito Suiter,  Patagonia skidfodral (det kan inte finnas många såna i Sverige), Patagonia MLC och Patagonia Courrier Bag. (Jag älskar namnen på väskorna)

Till mitt stora förtret köpte jag aldrig någon väska ut serien Wet Dry, där det finns en modell som heter Patagonia Wet and Dry Gear Medium. Den letar jag förtvivlat efter på amerikanska E-bay. Råkade du ha en som bara ligger och skrotar så dra mer än gärna ett mail :)

Tyvärr bytte Patagonia för ett par år sen till mindre lyxiga material och de känns inte alls lika rätt längre.

Ja det där var ju en jättelång passus, och hade nu tänkt dra min resa genom kameraväskor men inser att det blir ett mastodontinlägg. Jag skall ta det i nästa, och där jag tänker visa hur cirkeln startar med en Tatonka kamerainsats och slutar med F-stop kameraryggsäckar. Nedan är bilder på väskan som jag tror måste bli min - F-stop Tilopa (den verkar ha den där eftertrakade och sällsynta kombon av detaljkvalitet och genomtänkt funktion).


Postat 2011-01-21 21:59 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Att utforska ett ämne/tema med fotografier

Jag har ju fömånen att kunna surfa på fotosajter på arbetstid och idag ville jag uppdatera mig lite på hur olika fotografer utformar sina hemsidor. Jag vill ligga i fas med formgivningen för att vår Portfolio skall ha ett modernt och fräscht utseende så att de som använder den känner sig nöjda.

Jag hamnade på utomordentligt spännande http://500photographers.blogspot.com där jag bläddrade runt och läste. Men istället för att hitta någon riktigt intressant formgivning så hamnade jag på den amerikanska fotografen Taryn Simon. Jag läser att hon fått en del priser och ser lite bilder men förstår inte riktigt sammanhanget. Det som fångar mitt intresse är en 17 min lång film från ett TED föredrag.

Det jag slås av är hur intressant fotografi kan vara när det sätts i en kontext och där bilden symboliserar något. Taryn har utforskat olika teman och med sina bilder fått fram effektiva och intressanta bilder som beskriver något större. I serien "An American Index of the Hidden and Unfamiliar" så letar hon fram dolda och okända saker och tar väldigt avskalade bilder på motivet. Hon har tagit en bild på kablarna som innehåller telefontrafiken mellan USA och Europa, en bild på blindskriftversionen av Playboy, en bild på burk med HIV-virus mm. Allt låter väldigt enkelt men det är väldigt intressant framställt.

Hon har också utforskat och jobbat igenom en bildserie "The Innocents" som är bilder på människor som blivit oskyldigt dömda på grund av felaktig utpekning via fotografier. Hon har alltså tagit avstamp i hur människans öga kan luras av fotografier och vilka konsekvense det fått. Bilderna är väldigt kompetenta och tillsammans med bakgrundinformationen om fallen så blir det en extraknorr.

Jag blir väldigt imponerad av någon som lyckas ta foto till nästa nivå och verkligen använda det. Jag känner att jag genast måste tipsa Fotografiska om henne!

Och är är föredraget. Se det! Det tar 17 min och du kommer få lite perspektiv på ditt fotograferande och funderingar med syftet.http://www.tarynsimon.comPostat 2011-01-21 10:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Få dina blogginlägg direktpublicerade på Facebook och Twitter

Tänkte bara tipsa om en smidig tjänst för att publicera dina blogginlägg här på Fotosidan till tex din Facebook-profil eller till ditt Twitter-konto. Att göra så är smart för driva trafik till din blogg samtidigt som Google kommer gilla din blogg ännu mer (och ranka den högre i sökningar).

Vi använder själva detta upplägg för att publicera våra nyheter på vår Facebook-profil.

Gå till http://twitterfeed.com/ och skapa där ett konto. Följ sedan deras instruktioner om hur du kopplar mot Facebook och Twitter. Länken till din bloggs RSS flöde hittar du via länken RSS 2.0 (som ligger under profilbilden).

Så om du kopplat ihop korrekt så kommer ditt nästa blogginlägg att synas automatiskt på Facebook/Twitter (eller vilka du valda att koppla ihop med).Postat 2011-01-18 20:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotosidan + Fotografiska = Sant

Vi har fått till ett spännande samarbete med Fotografiska där vi kommer ha ett gemensamt VIP-kort. Här nedan ser du hur det kommer se ut. Fräscht värre om du frågar mig.  Nästa vecka kommer vi spika exakt innehåll och förmåner. Håll utkik!Postat 2011-01-13 11:23 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

På måndag börjar Magnus Fröderberg

På måndag är det nya tider på redaktionen. Då börjar Magnus Fröderberg (som närmast varit chefredaktör på Kamera&Bild). Det skall blir riktigt kul att jobba med honom. Speciellt som Magnus kommer från Skåne som jag. Då känns det liksom som man har något gemensamt, tex att kunna prata så att de andra på kontoret inte förstår. Men jämför man med vår pryltestare Jesper Ekvall så pratar vi hur tydligt som helst. Jesper däremot han pratar både fort och helsingborgska och då sitter vår utvecklare Jim Heikkinen bara och gapar och försöker förtvivlat tolka orden som kommer ur munnen.

På måndag väntar unpacking party för Magnus. Jag är faktiskt lite avundsjuk för hur mysigt är det inte med ett orört fräscht tangentbord och en skärm utan ett enda damkorn..Postat 2011-01-06 13:33 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera