Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

F-stop, kan det vara kameraväskan jag letat efter?

Inspirerad av Magnus blogginlägg häromdagen så rannsakade jag mig själv och får väl ställa mig i ledet av väskfetischer. Jag kommer mycket väl ihåg hur det startade. Det var runt 1990 och Naturkompaniet hade öppnat en butik och jag gick första året på universitet. Jag gick runt i den där lilla butiken i Lund och min ögon landade på en svart portfölj. Patagonia Valise var namnet.



Jag klämde på väskan och kände kvaliteten på materialet. Den var samma material som i skottsäkra västar och den hade anatomiskt skuren bärrem stod på taggen. Allt kändes så grymt och så rätt. Och kostade typ 1 295 kr. Det var väl en halv månadslön som student. Jag gruvade mig i flera dagar, men det gick inte att motstå. Jag köpte den och var hur lycklig som helst (och fattig). Den hade jag varje dag i flera år och sen följde den mig i arbetslivet i ett par år. Den enda som blev slitet var att jag efter 10 år råkade trampa sönder ena spännet till locket. Väskan var ganska udda men ibland såg man någon som hade den och det kändes som vi utbytte blickarna "..hej broder, vi är både med i Patagonia Valise klubben..". När jag sen jobbade ett år på Naturkompaniet (Hantverkargatan/Kungsgatan och även den episkt coola Stureplansbutiken) så gick jag fullständigt loco på Patagoniaväskor. Min garderob består nu av:

- Patagona Valise, Patagonia Large Gear Bag, Patagonia Black Hole Bag, Patagonia Burrito Suiter,  Patagonia skidfodral (det kan inte finnas många såna i Sverige), Patagonia MLC och Patagonia Courrier Bag. (Jag älskar namnen på väskorna)

Till mitt stora förtret köpte jag aldrig någon väska ut serien Wet Dry, där det finns en modell som heter Patagonia Wet and Dry Gear Medium. Den letar jag förtvivlat efter på amerikanska E-bay. Råkade du ha en som bara ligger och skrotar så dra mer än gärna ett mail :)

Tyvärr bytte Patagonia för ett par år sen till mindre lyxiga material och de känns inte alls lika rätt längre.

Ja det där var ju en jättelång passus, och hade nu tänkt dra min resa genom kameraväskor men inser att det blir ett mastodontinlägg. Jag skall ta det i nästa, och där jag tänker visa hur cirkeln startar med en Tatonka kamerainsats och slutar med F-stop kameraryggsäckar. Nedan är bilder på väskan som jag tror måste bli min - F-stop Tilopa (den verkar ha den där eftertrakade och sällsynta kombon av detaljkvalitet och genomtänkt funktion).




Added 2011-01-21 21:59 | Read 7387 times. | Permalink
Jag anar fortsatta våskdiskussioner på redaktionen på måndag ;)
Glöm inte att det hare kommit en uppdaterad version, Tilopa BC, vilket känns mkt lämpligare speciellt för skidåkning.

Sitter själv med fingret på köpknappten vilken dag som helst så jag läser allt jag kommer över i ämnet :D
Svar från David Elmfeldt 2011-01-22 09:06
Jag kommer nog hamna där med :)
bra väska. men jobbiga leveranstider.

t.ex nu är medium iCUn slut och då lär man få vänta på den ett par månader. väntade ett halvår från första leveransdatum tills den faktiskt kom
Svar från David Elmfeldt 2011-01-22 09:03
Vilken har du? Hur lång är den i ryggen och hur passar den din längd (hur lång är du)?
Lucas Nilsson 2011-02-22 19:03
jag är 183, lokan passar mig fint för vardaglig användning -till snowboard så skulle jag gärna ha en kortare ram då det tar emot i nacken då man böjjer bak ryggen och vinklar upp huvudet för att kolla uppåt.

finns väl ett par saker jag har att anmärka -ramen stabiliserar väskan sjukt bra. MEN gör den relativt tung och sen så ligger den så att ifall man har något som sticker upp lite ur icun så skavs det mot rören (endast kanterna på icun det gäller) alternativt att den slinter över kanten på icun och gör det lite jobbigt att få fram saker.
sen att dom kunde varit lite generösare med bredden på snowboardinfästningens gummerade yta och ha ett effektivare system med compressionstraps som tar över en större yta då man inte har så mycket i väskan

själv längtar jag tills dom kommer ut med "shallow icu's" just för att kunna hålla en lite lägre profil på väskan då man inte har ett hus med batterigrepp eller t.ex hasselbladen där i samt att få mer plats för lavinutrustning (som i dagsläget får plats -men är väldigt trångt)
bra väska. men jobbiga leveranstider.

t.ex nu är medium iCUn slut och då lär man få vänta på den ett par månader. väntade ett halvår från första leveransdatum tills den faktiskt kom
Vet inte om du har varit in på Dan Carr's hemsida, men där finns det i af riktigt bra recension av både Tilopa & Loka med massor av bilder på båda ryggsäckarna & med dom olika ICU:erna i...

Jag valde Loka & kunde inte vara nöjdare, den sitter som gjuten & rymmer mer än man tror!!

http://dancarrphotography.com/blog/2010/10/14/f-stop-loka-photo-packpack-and-new-icus-photo-satori-tilopa-fstop/#more-4613
Hej, under året kommer F-Stop Gear intruduceras i norden. Det går att få mer information genom bland annat Facebook, sök på F-Stop Gear (Scandinavia). Har Satori, Loka och Guru på kontoret så man kan klämma och testa lite om man är nyfiken.
Lucas Nilsson 2011-06-24 17:04
Kul Pelle!

hörde av Druid att du skulle ta och hålla i skandinaviska delen, hoppas att det kommer gå bra!



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyeight as digits in this field