Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Riktigt glada nyheter

Jag tycker ofta att det är lite tramsigt när man skriver om saker men inte riktigt säger vad det handlar om, och nu gör jag det själv.. Nåvål, riktigt stora saker är klara, vilket kommer ge ett jättelyft för sajt och Fotosidan Magasin, och kommer ge er besökare/läsare ännu högre kvalitet och spännande innehåll. Jag kan tyvärr inte berätta detaljer ännu eftersom det inte är officiellt, men så snart jag kan så kommer vi slå på stora trumman. Jag skulle säga att senast mitten december kommer vi gå ut med det! Så man kan säga att det blir en julklapp till både er och sajten/tidningen!

 Postat 2010-10-23 20:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Våra nya servrar

Jag har bett om lite bilder på de nya servrarna. Jag vet inte exakt vad man ser på bilderna, men det är iallafall den ena uppsättningen av våra nya servrar. Vi kommer inom kort ha två exakt likadana uppsättningar servrar på två olika geografiska platser.

Så status är att den mesta mjukvaran är kodad och testad. Båda miljöerna är installerade. Nästa steg blir att koppla ihop och köra igång testmiljön. Vi ligger ca tre veckor projektplanen för att DELL helt plötsligt inte kunde leverera på snabbt som de brukar göra.

Inom väldigt kort skall vi sen migrera över till denna nya miljön. Håll tummarna för att alla sladdar och kodsnuttar funkar som det skall! :)

Här nedan är lite beautyshots:

Här ser vi lite dioder. Detta är nog den snyggaste bilden

Lite sladdbilder. Från baksidan av maskinerna gissar jag.Detta är framsidan (tror jag). Ser rätt mäktigt ut. Gillar du detaljer så ser du 2 st Dell PowerEdge R210, 2 st Dell PowerEdge R410, 2 st Dell PowerEdge R610 och slutligen 2 st Dell PowerEdge R510.

 

Mycket sladdar blir det.Postat 2010-10-22 21:11 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Skapa oskarp bakgrund ok i datorn enligt DN:s bildpolicy!?

Som fotointresserad så synar jag alla bilder lite extra. Jag funderar ofta hur bilden är skapad. Ibland är det uppbart att bilden efterbehandlats rejält i datorn och det är inget märkligt i katalog för en ny bilmodell, de som däremot är väldigt restriktiva med sådant är dagstidningar. Därför blir jag lite konfunderad när jag kikar i dagens DN och bilder från invigningen av riksdagen. Övert ser vi Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, och i bilden under Mona Sahlin. Det som är slående är skillnaden i uppfattat skärpedjup. Bilden på Mona Sahlin är mycket lugnare eftersom hela bakgrunden är helt oskarp, medan bilden på miljöpartisterna är rejält skarpt (och enligt mig en rörigare bild). Kika på den blå pluppen som jag lagt till. Vinkeln och utsnitt är nästan exakta och det får mig att tro att samma objektiv använts (ett ganska vidvinkligt sådant zommat mot vidvinkligt. Troligtvis 24-70 eller liknande). Därför drar jag slutsatsen att bilden på Sahlin har efterbearbetats i datorn, och jag undrar om DN verkligen tillåter sådant!?

Jag googlar lite snabbt men hittar ingen direkt länk till bildpolicy, däremot länkar till Göran Segeholms blogg som också tar upp frågor kring DN:s bildpolicy (dock i ett annat sammanhang).

Jag tror jag drar ett mail till DN och frågar.

UPPDATERAT 2010-10-13. Fotografen Magnus Hallgren säger att oskärpan inte är skapad i datorn utan skillnaden beror på att han bytte från 14-24 på MP bilden till 50/1.4 inställd på 1.4 på bilden med Mona Sahlin och den oskarpa bakgrunden

 

 Postat 2010-10-06 14:19 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera