Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Vad saknas / behövs fixas?

Gott folk! Dags att kolla om allt är bra med er :)

Ni som bloggar - vad saknar ni för funktioner? Är det något som borde fixas? Jag vet att en del undrat över att skapa PDF av bloggen men finns det nåt annat? Smått som stort!

Skriv en kommentar.

Added 2022-04-08 10:49 | Read 1315 times. | Permalink
Jag har frågat om det här tidigare, ursäkta mej! :) Vissa bloggar utanför Fotosidan kan lätt göras till en bok! Tror funktionen heter "Blogg till bok"!
Det vore kul, tycker jag, om det gick att göra via Fotosidans bloggar också!
På ett enkelt sätt!

Så man kunde lämna litet av sin bloggverksamhet till eftervärlden i en snygg form! :)

/Bengan
Svar från David Elmfeldt 2022-04-08 12:50
Jag har frågat efter det här tidigare. Det borde inte va så svårt att summera det totala antalet besök som finns för alla bloggar en författare gjort. Summan kunde ju anges på sidan där antalet bloggar finns.
Ni införde ju så bra att varje bloggare kan följa hur många besök det finns på varje blogg bakåt i tiden.
Detta kan vara en promotion för nya bloggare att se hur många läsare det finns av bloggar här på fotosidan. Med andra ord reklam för fotosidan.se?

Med vänlig hälsning,
Bob
Svar från David Elmfeldt 2022-04-08 12:59
Ja det borde vara lätt. Du menar en total siffra av läsning för alla blogginlägg. Eller hur?
Bob Bovin 2022-04-08 13:36
Just så tänkte jag. Då kan en nytänkande bloggare göra sig en bild av hur många besökare han kan förvänta sig. Det vore trevligt om det blev lite fler bloggare här på fotosidan.
/Bob
I början tyckte jag att det var direkt svårt att ladda upp. Det är många moment.

Det saknades instruktioner för hur man ska välja puffbild. Jag fick hjälp, tack Björn Thundal, och nu funkar det bra utom då jag glömmer att man ska trycka "spara" för puffbilden. Det vore enklare om OK, OK räckte.

Kommentarerna funkar väldigt bra, lätt att skriva och bra att man har chans redigera om det blev fel!

Samma enkla sätt att kopiera in text som funkar då man skriver kommentarer vore bra att ha vid bloggskrivandet.

(En liten detalj: Det vore bra om man kunde ändra rubriken och därmed länknamnet ända fram till publiceringen. Nu måste man ha rubrik/länk för att kunna förhandsgranska och sen kan man komma på en bättre rubrik/länk. Men då är det för sent om man inte vill göra om alltihop från början.)

Nåt sätt att spara sin blogg vore verkligen bra! Jag köper Bengans inlägg Blogg to Book, det vore toppen!
Svar från David Elmfeldt 2022-04-08 12:51
tack för feedback! Blogg till PDF finns det lite om här tackar! Jag har svarat lite här om det https://www.fotosidan.se/forum/threads/pdf-fil-av-egen-blogg.177436/
pdahlen 2022-04-08 12:53
Att ändra rubrik gör jag nästan varje gång och det fungerar, även URL länken ändras efter den nya rubriken
Måns H 2022-04-08 18:55
@Peter: Jag har inte fått rubrik- och länknamnsbyte att funka tidigare. Ska ta nya tag och testa!
- Få ut pdf på lite olika sätt, kanske per månad också och inte bara per blogg. Eller några förslag hur man får ut material till en bok

- Att få möjlighet att lägga in filnamnet under bilden automatiskt, eftersom jag har exif data mm i filnamnet så får jag gratis med massa information in i bloggen. Samt ska jag göra en bok så kan jag mycket enkelt hitta originalbilden om jag vill använda den istället för en pdf bild

- Efter den senaste uppdateringen så visas alla bilder man har laddat upp som material till bloggen i förstoringsläge och inte de bilder som ligger i bloggen, dvs även de man i bloggen har raderat.
Svar från David Elmfeldt 2022-04-08 12:56
Ang "Efter den senaste uppdateringen så visas alla bilder man har laddat upp som material till bloggen i förstoringsläge och inte de bilder som ligger i bloggen, dvs även de man i bloggen har raderat." så är det ju helt klart en bugg. Jag upptäcker nämligen att mitt blogginlägg har fått en puffbild från ett gammalt inlägg. Så kan vi inte ha det :)
pdahlen 2022-04-09 08:58
Såg nu att raderar man bilderna (i Underhåll) som inte är med i bloggen så blir det en vit ruta och en snurra att den söker, så det blir inte så mycket bättre att radera bilderna det blir ett stod i förstoringsläge
Svar från David Elmfeldt 2022-05-04 13:41
Försöker återskapa detta "- Efter den senaste uppdateringen så visas alla bilder man har laddat upp som material till bloggen i förstoringsläge och inte de bilder som ligger i bloggen, dvs även de man i bloggen har raderat." Kan du ge mig stegen du gör för att det skall uppstå.
pdahlen 2022-05-04 14:06
1. Jag laddar upp massa bilder och väljer sedan läge Flera och markerar alla bilder, dessa hamnar då i bloggen och jag trycker spara.
2. Jag börjar sedan redigera bloggen, lägga till text och ev. så tar jag bort några bilder, detta i själva bloggen och trycker på spara och frisläpp.
3. Om jag nu tittar på själva bloggen så ser allt normalt ut, men väljer jag att visa bilderna i förstorat läge + så visas även de raderade bilderna.
4. Jag tänkte att det kanske fungerar om jag istället raderar bilderna vid källan, så jag gick in under Underhåll och raderar bilderna där istället, men då blev det en vit ruta där den raderade bilden hade legat när man använde förstoringsläge +

Jag kan se om jag har några exempel
pdahlen 2022-05-04 14:29
I denna stämmer in blogg i normal och i förstoringsläge, här är de vita bilderna. Men har inte hittat någon blogg än, där de raderade bilderna är med

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/stureholm-nagra-turer-norr-om-helsingborg.htm
pdahlen 2022-05-04 14:35
Här hittade jag en som har 16 bilder i förstorat och 14 i bloggen

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/rydeback-lite-blandat-fran-balkongen.htm
Skulle vilja ha en funktion för datum och klockslag så man kan bestämma när inlägg ska publiceras. Då man ibland har tid att göra flera inlägg och sen lägga tid och datum då dom ska publiceras.
Svar från David Elmfeldt 2022-04-08 12:59
Det där finns faktiskt redan inbyggt men av ngn anledning så syns det inte för er. Jag skall kolla varför.

Logiken är att det finns ett till fält som heter Startdatum. Där skriver man in a la ÅÅÅÅ-MM-DD HH:MM och väljer Publicera.
mojje 2022-04-08 13:26
Perfekt jag ska prova ikväll...Tack
mojje 2022-04-09 08:55
Nja jag hittade inget fält där man kunde skriva startdatum, väljer man att spara sitt inlägg kan man ju sen gå in för att underhålla sin blogg då finns det ju inget datum eller klockslag ifyllt där men det är inte heller möjligt att skriva något där. Om det finns så är det nog ingen vidare logik i det....
Jag är mer en konsument av bloggar och från det perspektivet så tycker jag följande:
- inför möjlighet att slippa se vissa bloggares bloggar
- ta bort funktionen med att förhandsgranska kommentarer (kanske redan gjorts för jag har inte sett detta på bloggar på sistone)
- minimera antalet blogginlägg från en person till högst två per dag
Svar från David Elmfeldt 2022-04-08 12:53
tack!

Vad tros om att de personer man valt att Följa, och om de har bloggar så listas de på en egen "Favoritsida"?
Frekeman 2022-04-08 13:11
Nja. Jag är inte intresserad att bara se bloggar från personer jag följer. Och, jag vil inte börja följa personer bara för att kunna se deras bloggar. Att stöta på en ny bloggare kan vara intressant och det skulle man ju inte göra om man bara ser bloggar från dem man följer.

Jag blir bara irriterad på bloggare som använder bloggen för att visa upp bilder som de egentligen borde lägga upp i en pool. Sen finns det också en del bloggare vars bilder och texter är totalt ointressanta och som jag gärna slipper se eller vars existens jag inte vill påminnas om.
ehrsa 2022-04-08 17:06
Du är inne på nått här.. Varför finns det inte nån begränsning på hur många bloggar man får lägga in per dag.. eller per vecka.. Minns en bloggare som brukade lägga in upp till 9 bloggar per dygn (med 1 bild i varje blogg..) dag efter dag.. det vill säga, den personen tryckte samtidigt bort 9 andra personers bloggar från 'förstasidan' med sina bloggar varje dygn.. Själv orkar jag sällan scrolla/läsa mig igenom mer än 'förstasidan' när jag är inne där..

Är det här med ständiga bloggar varje dag eller oftare ett 'Facebookbeteende' som man har tagit med sig in i bloggen här på FS för att jaga 'likes'..? Jag vet inte.. har inte Facebook! Kan man inte hålla detta borta från Fotosidan? Som betraktare blir jag mest trött på dagliga bloggare och orkar numera sällan kommentera dom ständigt.. bara ibland.. Själv bloggar jag nog högst 2 gånger per vecka numera, orkar inte heller läsa andras bloggar så mycket mer än det..
Frekeman 2022-04-08 18:58
Tack Jan, för att du förstår mig rätt. Att bara lägga upp en bild utan text (kanske bara en titel?) är ingen konst och trycker undan, precis som du skriver, de bloggar som lägger ned lite mer energi på ett inlägg. Vore ju kanon om man kunde filtrera bort vissa bloggar som man känner att man inte får nåt som helst utbyte av och som bara missbrukar bloggfunktionen för att lägga ut bilder.

Jag är inte så tuff och hård mot bloggare som jag kanske gör sken av. Gillar verkligen att folk får skriva och uttrycka sig som de vill. Jag kan ju alltid välja att inte läsa de bloggarna men när de stjäl andra bloggares plats så tycker jag att man borde kunna gör något åt det. Vi får väl se vad de kan implementera åt oss.
Lena Eriksson 2022-04-09 09:52
En blogg ska ju vara som en slags bilddagbok för en själv….då kan det ju absolut räcka med en bild utan text, tycker jag. Rubrik plus bild kan ju dessutom säga en hel del om man är lite finurlig.
Frekeman 2022-04-09 10:30
Ursprungligen kanske det var så men knappast idag. I praktiken så förväntar man sig en liten eller längre text och bloggar är nuförtiden ej skrivna för bara en själv – bloggarna här har ju en publik liksom de flesta andra bloggar på nätet.

Ett kort blogginlägg med bara en bild kan väl vara okej ibland men för många sådana inlägg är ett ofog här på Fotosidan eftersom nan behöver samsas med andras inlägg här. Fritt fram att skaffa egen blogg på en annan plattform som då inte kommer (för)störa flödet på FS.
Johan Pihl 2022-04-09 11:16
"Jag blir bara irriterad på bloggare som använder bloggen för att visa upp bilder som de egentligen borde lägga upp i en pool." Jag håller med, fullt ut.
Johan Pihl 2022-04-09 11:16
"Varför finns det inte nån begränsning på hur många bloggar man får lägga in per dag.. eller per vecka.."
Håller med i detta också. Det bör även alla bildgrupper/pooler införa, som inte redan gjort det.
Lena Eriksson 2022-04-09 12:33
En blogg är absolut både ett skyltfönster och ett sätt att kommunicera med andra om bilder eller upplevelser - likväl som det blir en slags egen bilddagbok. Och jag håller med om att en spärr på t.ex. ett inlägg per dygn (det finns ju t.ex de som kör en bild per dag) känns ok, eftersom varje nytt inlägg knuffar ned de andra i bloggrullen….men hur man vill utforma sitt inlägg - med lite eller mycket bilder/text, eller ingen tycker jag absolut är upp till bloggaren!
Jag skulle kunna tänka mig fler layoutmöjligheter som fler typsnitt, kunna ändra färg på texten och kunna välja bakgrundsfärg på bloggen…
Det där med att raderade bilder ligger kvar i förstoringsläget har irriterat mig, händer att när jag kollat på ett inlägg innan publicering att jag t.ex märkt att jag av någon anledning behöver göra om bilden (dvs ny bild) då måste man börja om med nytt inlägg.
pdahlen 2022-04-08 18:10
Tills detta med raderade bilder blir fixat, så kan man gå in i underhåll och där radera bilden från uppladdningen och då visas den inte i förstorat läge
Lena Eriksson 2022-04-08 19:28
Mmm men ofta är det samma bild jag lägger upp igen, fast t.ex lite mörkare/ljusare eller med mer skärpa etc….och det är svårt att i underhållsvyn veta vilken bild som är vilken….
pdahlen 2022-04-09 08:49
Du kan gå in i underhåll och radera innan du lägger upp en ny? Tänk bara att trycka spara i Underhåll. Såg nu i min blogg att det blev en vit ruta om man gick i förstoringsläge, så det var inte så bra det heller
Hej!
Kalenderfunktionen verkar var full med "buggar" eller om det är jag som missar något. Har lagt in data två gånger och förhandsgranskat. Sedan lagrat för att låta det "mogna" några dagar tills alla uppgifter är klara före publicering.

När jag sedan är tillbaka till kalendern för att ytterligare bearbeta inlägget så är det borta! Men jag hade ju lagrat och inte publicerat!

Så, vart tar det lagrade vägen? Försvinner det i Cyberrymden?
/MA
Hej David, tack för ett bra inlägg!!!
En sak är att jag inte lyckades ta en bild med min förra telefon (android) och ladda upp den på bloggsidan. Det hade varit bra. Då kunde man blogga direkt från telefon. Det funkar med Iphonen jag har nu.

Jag tycker det vore bra med en artikel på fotosidan om bloggarna. Dels för att kanske få fler att skriva, för att reda ut hur bloggen ska brukas, vilka begränsningarna är och hur man använder olika funktioner. Det finns artiklar/skolor om mycket annat på sidan.

Det skrivs en del om inskränkningar av bloggen här. Kan det bli så att FB, Insta mm blir ställen som attraherar mer? Att bloggförfattarna försvinner? Inför man regler om vad, hur ofta och att bara "bra" inlägg (vem som nu bedömmer det) får skrivas så tappar det lite sin mening, tycker jag
Ha de gott.
Jerry
Canalog 2022-05-12 09:09
Bra inlägg Jerry, håller med dig!

Särskilt "Kan det bli så att FB, Insta mm blir ställen som attraherar mer? Att bloggförfattarna försvinner? Inför man regler om vad, hur ofta och att bara "bra" inlägg (vem som nu bedömmer det) får skrivas så tappar det lite sin mening, tycker jag..."

Jag själv gick med på Facebook för ca 10 månader sedan, och det har blivit ett "lyft" för mig...och ser flera av fotosidans medlemmar där! /B
Jag tycker absolut det kan räcka med bilder i en blogg. Fotografi är ju inte text utan bild. Och bilder har ett eget språk som inte kan förklaras med text. Vill man inte skriva något så ska man inte tvingas till det. Jag vet några bloggare här som mest lägger upp bilder. Och det tycker jag de ska kunna fortsätta med. Att hålla på i grupper och pooler med bildbedömningar hinner inte alla med. Mycket mera behagligt att se dom i en blogg, fri från bedömningsskalor och bara utsatt för kommentarer, där man är mera fri att skriva om bilden som bild, inte som något man ska bedöma som en viss typ av bild på en skala, eller vad det nu kan vara. Grupper och pooler är ju också begränsande, och där blir bara en typ av bilder, noga avgränsade med diverse mer eller mindre begränsande regler. Och fara hit och dit och lägga upp bilder på ett ställe de passar, vad är det för mening med det. Bilder gjorda av vad som helst kan ju vara intressanta, oavsett det man fotograferat. Är man inte själv intresserad av fotografi på det sättet med kategorier och begränsningar, utan ser bilden som bild i första hand, så är en bildblogg perfekt. Personligen har jag inte tid med pooler och grupper, har nog av att maka fram bilder så att de ska bli intressanta. Att alla inte gillar bara bilder, utan vill ha text tillsammans med bilden får man förstå. Alla är inte likadana. Alla har inte förmågan att behärska bildspråk, det kan man ju inte kräva heller. Och alla har inte förmågan att behärska skrivet ord. Det får vi bara acceptera. Men bloggar man mest med bilder så har man ju i alla fall gjort ett försök att tala med bildspråk, det är ju det fotografi går ut på som jag ser det, att kunna göra en bild som inte behöver ord. Då har man lyckats som fotograf. Men vi lyckas ju olika med det också, huvudsaken är att vi försöker göra bilder på det sätt vi själva tycker om. Intresset för olika typer av bilder är också varierat, allt kan inte tilltala alla. Och gillar man inte en blogg så lämnar man den helt enkelt därhän och bläddrar vidare. Men kommer det upp en massa begränsningar initierade av dom som inte tål att se sånt i flödet som inte tilltalar dom själva, då får nog jag också börja fundera på om denna bloggportal är rätt ställe för mig? Detta är i princip det enda jag gör på fotosidan numera, dvs bloggar, oftast med text dock, även om bilderna jag visar nog klarar sig ensamma utan texten också.
begust 2022-04-10 10:34
Jag håller med, begränsningar av hur man väljer att blogga skulle nog göra att fler slutar.
Det man inte gillar behöver man inte titta på.
Det finns redan uppskrivna stolpar för blogg.
Kunde dock inte lägga in en printscreen.
Men slutklämmen lyder ungefär

"Det är en blogg på fotosajt och ser helst foto som utgångspunkt"

Tycker nog det är rätt klart
Jag har läst alla kommentarer! Sen blev det påsklov. Vi skall kika igenom allt igen och fixa det som uppenbart är en bugg (tex att man ser gamla bilder i ett nytt blogginlägg). Återkommer med hur arbetet fortskrider.
VI har kollat på att sätta någon logik för att bara ett inlägg skall synas per dag på blogg-startsidan. Men det var rätt struligt att få till så vi löser nog inte det just nu. Vi får försöka fokusera på något annat mer kreativt.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyseven as digits in this field