Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Fotosidan - lite tankar om print, digitalt och annat.

I en forumtråd diskuterade fototidningar och vikten av att ha en plan och känns sin målgrupp. Jag lägger mitt svar även här eftersom det är en bra fråga inte alla läser tråden i forumet.

Ja det är viktigt att veta målgruppen. Likaså ha en plan för innehåll och utgivningstakt. Och sen en tydlig plan för papper och digitalt. I nyheten om Fotosidans nya redaktion så ser finns våra tankar och jag citerar mig själv

"Det är stora förändringar inom redaktionellt och hur ni läsare konsumerar nyheter och artiklar och vi har därför diskuterat mycket hur vi skall jobba på redaktionen. Traditionellt så har papperstidningen varit den där artiklar kommit först i men sen ett par år så har vi pratat om digital first. Det innebär egentligen inte mer än att vissa artiklar kan kommer digitalt (Fotosidan.se) först och sedan i papper (Fotosidan Magasin). Detta passar väldigt bra för speciellt tester då produktsläpp sker över hela året och när de kommer så vill man omgående läsa om dem och med vår utgivningstakt om sex nr per år så är det lätt att komma i ofas. Detta tajmar också bra med ytterligare fokus på kvalitativ journalistik som ingår i Plus-medlemskapet."

Och där framkommer alltså att tester blir mindre viktiga för papper, men ändå lika viktiga. Digital-first är vår tanke sen kanske 2-3 år men som inte riktigt kommit på plats innan men nya redaktionen bygger helt på den tanken. Denna tanke syns också i att vi ger bästa pris på 2 mån löpande pren där Plus + Fotosidan Magasin ingår. Planen är framöver att papper mer och mer skall bli en vacker bildprodukt. Likaså behöver vi som tidning adressera att ICA etc inte är intresserade av att sälja tidningar vilket gör att prenumeranter blir allt viktigare. Antalet butiker som säljer tidningar (vi använder Tidsam) har gått ner otroligt (ca 2/3 av försäljningsställen som fanns för 3-4 år sen finns inte längre).

Vi måste också utforska nya kanaler för att nå ut och vi är den första fototidningen / sajten som släppte ett Live event (som på nåt sätt kan ersätta den traditionella fysiska mässan). Vi har alltid varit tidiga med att utforska nya saker och det är både viktigt och kul. Här finns mycket mer att utforska.

Redaktionen kommer också få ytterligare förstärkning av en till kvinna som kommer fokusera på artiklar om inte handlar om teknik. Presentation av henne inom kort.

Inlagt 2020-05-27 17:16 | Läst 1374 ggr. | Permalink
Man kan ju tycka att det digitala mediet skulle kunna erbjuda så mycket mer (än vad det gör idag) jämfört med tidningen. Idag är det väl ungefär samma information, men det borde kunna vara så att man skulle kunna länka sig vidare till råmaterial i de tester ni gjort, på det sättet kan vi också dra våra egna slutsater baserade på vad vi är intresserade av. Tex när ni testade stabila stativ, där det visade sig att alla var ungefär lika bra, kunde man inte ha fotograferat av en finstrålad ljuskälla och sett om pricken varierade i storlek mellan de olika stativen, har inte helt tänkt igenom detta men som ett snabbt exempel. När man testar kameran att man lägger upp bilder med högre ISO, kanske mäta AF hastighet på olika objektiv etc etc, ja ni vet....

Har också funderat på om det är OK att länka vidare till andra tester gjorda hos andra testhus, så att man direkt fick en bredd på testningen redan från FS hemsida.

Det pågår ju en hel del diskussioner om annat material än tester, är det något i detta som jag skulle vara intresserad av så skulle det vara kreativ fotografering, utanför boxen. Det får ni gärna gå djupare in i

Väldigt positiv till er live sändning. Har inte sett om detta fortfarande ligger kvar,, om inte så borde man bygga upp någon länkning till detta också så att det finns åtkomligt om man vill gå tillbaka och titta
Svar från David Elmfeldt 2020-05-28 12:06
Du kan se hela sändningen i efterhand. Den ligger här https://www.fotosidan.se/partner/fotosidanlive/
Hej David.
Jag kan enkelt följa dina tankar och överväganden. Jag och förmodligen andra medlemmar utanför Sverige har problem med att få "Fotosidan Magasin". Jag har bara kunnat få det för ett år för länge sedan (jag kommer inte ihåg året) och då fick jag meddelande, att det inte kunde levereras till Danmark!
Vänliga hälsningar. Erik - Roskilde / DK.
Svar från David Elmfeldt 2020-05-27 20:10
Hej!

jag minns inte varför du fick det svaret men i vilket fall så går det bra att beställa till utlandet via denna sidan.

https://www.fotosidan.se/membershop/plus-extra-dynamic.htm?_product=fastlane

Dock tillkommer det ca 300 kr i porto per år.

Hälsningar
David(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?