Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Vad saknar ni i bloggen?

Ni som bloggar. Vad saknar ni? Vad behövs justeras? Skriv lite kommentarer med er tankar. En sak som vi kommer lägga till inom kort är att man kan ställa in om man vill ha kommentarer eller inte på ett blogginlägg (dvs en kryssruta där man kan stänga av kommentarer).

Inlagt 2020-02-11 10:27 | Läst 1128 ggr. | Permalink
Hej,
Lägg till ett räkneverk med totala antalet besökare och kommentarer för varje bloggare. Det behöver inte ligga öppet, utan kan ligga på medlemmens sida.
Ha det väl
Bob
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:31
Ok! Kikar på det!
- att utgivaren syns i bloggen när det stora formatet används
- att rubriken blir mindre igen, vet inte varför den blev dubbelt så stor för en vecka sedan
- att när man har en stående bilden i det stora formatet, att den inte tar hela bredden i anspråk eftersom man då inte ser hela bilden på skärmen
- det är fortfarande lite trick man måste ha vid uppladdning, men jag vet inte om man ska pilla i det för det blir kanske värre ;), nu har jag iaf workarounds
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:31
Ja utgivaren måste synas på ngt sätt i stora formatet. Rubriken har vi justerat igen. Stående bilder är lurigt - det får vi fundera på.
Jag vill gärna se hur många som läst mitt blogginlägg...inte bara antal kommentarer. Som det nu är måste jag logga ut från fotosidan för att se hur många läst mitt blogginlägg...(dvs för varje enskilt blogginlägg, inte totalen över alla mina blogginlägg som jag tolkar det att Bob Bovin vill ha)
mvh
/B
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:33
Det finns "Inlagt 2020-02-11 10:27 | Läst 199 ggr." som säger antalet visningar (läsningar) och det ligger efter varje inlägg men innan kommentarerna. Är det det du tänker på?
Canalog 2020-02-12 08:48
se min replik nu på morron under ”Diskussioner” (en äldre forumtråd)
mvh
/B
Jag kan tänka mig att kunna stänga av enskilda 'kommenterare' som upprepat inte tillför något med sina kommentarer.. och som bara tycks vilja skapa dålig stämning och framhäva sig själva! Men det är klart, en sån kommentar kan jag ju redan nu 'radera', i min egen blogg..

Skulle också vilja kunna gå in i en kommentar skriven av mig själv i någon annans blogg och kunna redigera den kommentaren i efterhand, eller kanske t.o.m. radera den..
Hälsn!
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:34
Mute tror jag blir för krångligt. Tyvärr. Däremot att kunna stänga av kommentarer helt.
1. Nu finns alternativen "Radera"och "Besvara" vid kommentarsfältet i egen blogg. Lägg till "Anmäl".
2. I bloggar med flera bilder och text så gör folk olika. En del har bildtexten ovanför bilderna. Andra nedanför. Det blir lite irriterande otydligt ibland. Till detta finns det olika lösningar.
3. Låt medlemmar vara begränsade till max två blogginlägg per dag.
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:35
1. ok!
3. osäker om vi skall sätta begränsningar.
ztenlund 2020-02-12 20:33
Problemet är ju egentligen, när det förekommer vilket det har gjort periodvis över tid, att inläggen breder ut sig över bloggindexet på bekostnad av andra snarare än att någon gör flera inlägg på raken i sig. Hade dessa antingen grupperats ihop på något vis, eller att den som gör mer än X inlägg per Y tid helt enkelt inte syns på bloggindexets förstasida så hade nog ingen stört sig.
Lättare att lägga till bilder från sina fotoalbum. Som det är nu kan man bara lägga till ett foto i taget, sen måste man göra om hela processen.
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:35
Ja det där borde vi göra smidigare (men det är bökigare än man tror).
Jag skulle uppskatta möjligheten att slippa se vissa bloggares bloggar genom att kunna blockera vederbörandes blogg. Inför också något slags minimilängd på texten i en blogg – som det är nu använder en del bloggmöjligheten bara för att visa sina bilder. Det kan man ju istället göra i bildpooler.
Mvh
Fredrik
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:36
Jag tror vi skulle kunna göra "mitt bloggflöde", dvs man markerar som Favorit och sen får man dem i ett separat flöde.
Cygni 2020-02-12 09:27
Varför minimilängd på text? Alla är inte författare, men en massa duktiga fotografer.
Sen ser bilderna snyggare ut i bloggen och när jag länkar till mina bilder i något annat forum så länkar jag till min blogg för att det ser snyggare ut där.
Frekeman 2020-02-12 09:57
Bilder vill jag titta på i pooler. Om alla skulle missbruka bloggar (som en del gör idag enligt min mening) genom att bara lägga upp bilder utan text så inser man att det skulle bli många "bloggar" per dag och de riktigt bra exemplaren skulle snabbt försvinna ned i listan och inte ges den uppmärksamhet som de är värda. Och nej, man behöver inte vara en författare, utan man kan skriva utifrån ens egna förutsättningar. Precis på samma vis som man fotar. Tycker inte heller inte att många av de som bloggar är "duktiga fotografer".

När det gäller forum så förstår jag att bilderna blir väldigt små när man ligger in dem direkt men det är väl så att du kan länka till bilden i bland ditt "galleri" typ så här: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/354676/3744695.htm
Cygni 2020-02-12 13:42
Faktisk sällan jag ser en blogg med bara bilder. Men det är klart att man ska skriva lite om vad det handlar om o.s.v.
Sen kan jag tycka att bloggar med kilometervis med text kan vara tröttande på det viset att jag inte har tid att läsa igenom hela. Och det är synd.
I dagens informationsflöde är det bättre med bilder då det är lättare att sortera än en massa text.
Johan Pihl 2020-02-12 17:36
Jag håller med Fredrik där. Ibland gör bloggare ett inlägg med en bild i bara. Ganska onödigt, då det finns bildgrupper att lägga upp bilder i.
En knapp för att återvända till bloggen där man var senast.
Om man besvarar ett gäng kommentarer så blir det ett väldigt backande innan man är tillbaka igen.
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:37
Hm. Tror jag är med. Det löser sig inte med att man klickar på bloggens titel?
gunte 2020-02-12 13:48
Nej då hamnar man i samma blogg igen. Ponera att jag svarat på 5 kommentarer, då får jag backa typ 6 gånger för att komma tillbaka till bloggsidan med övriga bloggar där jag började så att säga..Eller är det något jag har missat?
Cygni 2020-02-12 15:05
Eller att man svarar i samma ruta som det man vill svara på. I den ruta jag skriver i nu ser jag inte alla svar som Gunte har fått, utan då måste jag skrolla ner och leta upp det. Är det många svar i tråden blir det svårt att hitta.

Trådupplägget som Discus har är bra och lätt att se vad som pågår i tråden.
ztenlund 2020-02-12 20:40
Vill du bara till bloggindexets förstasida så är det på en enhet med större skärm enklast att bara klicka på "Bloggar" i sidhuvudet. På en mindre får man nog använda menyn istället då texten i huvudet försvinner. Beroende på vad du har för webbläsare och hur sidan beter sig så kan du även hålla ned musknappen på bakåtknappen och få en lista på sidor bakåt istället för att klicka flera gånger. Firefox ser ut att ge 15 poster i den menyn inkl. sidan man står på.
gunte 2020-02-15 14:31
Tack Martin..man lär sig nåt nytt.Musknapp höger på bakåtknapp, rad tre sen är man tillbaka dit jag ville :)
Jag vill ha förbättring på den där "puffbilden" antingen så har jag inte lärt mig riktigt hur jag skall göra när jag vill bestämma vilken bild som skall visas först. Det borde vara enkelt att lägga till vid enkel uppladning " välj som första bild" eller liknande... Ah jag kanske gör fel idag, fungerar inte iaf :)
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:37
Ja den är inte optimal. Skall se vad vi kan göra.
Och kanske, "Blogg till Bok" om det går tekniskt! :)
Eller klura litet på det i alla fall, för vem vill inte kunna göra en bok av sin eminenta blogg! :)
Till eftervärlden! :)
/B
pdahlen 2020-02-11 16:11
Bra förslag, det glömde jag av. Behöver ju inte vara till en bok men att det går att få ut bloggarna på något sätt till en fil. Jag har lyckats få ut bloggen till en pdf men den sidbryter där den vill, och då måste man isf ta in filen till en pdf writer, mycket jobb. Så export från blogg på något kontrollerat sätt.
Sten Björklund 2020-02-11 18:25
Håller med Bengt här. Om jag själv inte vill ha så vet jag att mina döttrar gärna skulle vilja ha en bok av dom bloggar jag skrivit. Inte alla men några.
Sten
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 20:05
Jag förstår absolut. Jag skall kika lite men en sak som kommer sätta lite begränsning är att bilderna inte är särskilt högupplösta. Texten däremot är ju inga problem!
Khalad 2020-02-11 21:16
Ser att David redan svarat men instämmer också!
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 22:00
Jag har gjort ett snabbt test av hur man skulle kunna styra det. Gå till ett inlägg eller en lista såsom

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/index.htm?skip=5

och välj Print. Välj sedan Spara som PDF. Ni kommer se att det är ganska rent men också utmaningen med att få rätt sidbrytning.
Hej!

Testade att dela bloggen via facebook, som ju förmodligen är en av de dominerande sajterna att synas på.
Noterade då att bloggens huvudnamn syntes i delningen, men inte rubriken på den enskilda bloggtexten. Det hade ju varit en fördel att kunna dela med en rubrik, då den åtminstone emellanåt kanske spelar roll för inlägget som helhet.

Annars är det en härlig sida. Lite svårnavigerad till en början, men efter ett tag så :)

Och apropå ingenting alls, det här stället "Tårtan" som det talas om i ett flertal bloggar. Kan inte nån vara så snäll och berätta vad det är för ställe och var det ligger, bara utifall att man råkar vara förbi nån gång :)

Ha det gott!

//Morgan
Vissa bildfiler går inte att ladda upp direkt från IPhone. Inte heller via Lightroom för plattor och telefoner trots att filändelsen är jpg. Bra vore om också andra ändelser till exempel heic (tror jag det var) skulle kunna tas emot. Det skulle kunna bli lite fler spontana inlägg.
/MA
Svar från David Elmfeldt 2020-02-11 21:40
Mm. Det där är Apples nya format som vi inte stödjer. Kika om du inte kan hitta ngn app eller nåt som kan konvertera till JPG i luren och sen laddar upp.
ztenlund 2020-02-12 20:28
Så länge som det inte finns allmänt stöd för formatet i webbläsarna är det inte meningsfullt att kunna ladda upp sådana bilder, så att det inte stöds får nog sägas vara i sin ordning.
Ps. Gjorde några snabba fixar:

- rund porträttbild i högerkolumnen (eftersom vi presenterar porträtt runt på det flesta ställen)
- dragit ner rubrikstorlek i listan på nya inlägg
Jag saknar som jag skrev i min blogg i dag. Arbetsbilder samt bilder nära oss fotografer som har stort värde för framtiden vi får inte glömma fotografera av samtiden.
Jag förstår du kanske är ute efter annat än bilder det är väl mest teknik av olika slag som du vill veta mer om vad som önskas.
Jag kan inte så mycket om det tyvärr jag är enbart en bildnarkoman.
Ha det bra
Gun-Inger
Canalog 2020-02-12 10:11
Precis! Där satt den, så som jag önskade! Stort tack!
mvh
/B
Obligatoriskt med användarnamn och gärna också profilbild, på bloggaren, så att man vet vems blogginlägg det är man läser.
Byt plats på "Radera"och "Spara ändring" då man redigerar sin kommentar i ett blogginlägg. Av vana från andra forum så väljer man det första alternativet, och det är mer sällan man vill radera sin kommentar än man vill spara ändringen.
Hej
Om jag får komma med ett önskemål/förslag till när det gäller bloggarna, David:

Ponera att jag vill "uppdatera" ett av mina äldre blogginlägg med nya bilder / ny text, att då kunna "aktualisera" den att den flaggas/syns som ett reviderat/uppdaterat tidigare blogginlägg bland Fs blogg-förstasidor?

mvh
/B

PS Jag har uppdaterat ett av mina äldre blogginlägg idag...
En sak till: När man i sin blogg klickar på "besvara" för att man vill ge ett svar till X som gett en kommentar, då syns X text ovantill. Sedan händer det ibland att X kommenterar mitt svar. Om jag då väljer att ge ett svar en andra gång och klickar på "besvara" igen, då är det inte X andra kommentar som dyker upp utan X första kommentar som syns ovantill. Och då blir det så besvärligt ibland att jag måste öppna ytterligare en dator för att kunna ge ett andra svar. Ska det behöva vara så?
Jag skulle önska att i listan "Mina blogginlägg" ("/blogs/XXX/admin/index.htm") kunna se antal läsningar, för att enkelt kunna se vilka som varit mest lästa.
ztenlund 2020-02-29 23:32
Just det har ju nyligen lagts till? Förvisso kan man inte sortera den på antal läsningar, så man får bläddra igenom listan om man vill hitta just det inlägg som har flest om man har en större mängd.
ojanson 2020-02-29 23:35
Ooops. Såg just att det lagts till. :-)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX