Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

En vit kant

Häromdagen gjorde vi en justering i hur förstorade bilder visas (tex i blogg och recensionsbanken). Vi la dit en smal ca 20 px kant för att förstorade bilder skulle vila, få stöd och få ett lugnare intryck. Vi valde vit eftersom bloggen har vitt ljust tema. Ungefär som bilder från labbet eller som en passepartout på galleriet. Inte anade vi att detta skulle skapa sån irritation vilket resulterade i en handfull svinsura otrevliga mail till supporten och ett par häcklande och  agiterande blogginlägg (gärna med citering från mitt mailsvar). Nu är jag visserligen rätt van vid sånt här och går inte längre igång på trissande.  :)

Däremot är jag alltid öppen för konstruktiv kritik och kreativ dialog så jag diskuterar gärna. Jag har förstått att vit ram är otroligt provocerande för vissa. Vi får överväga att ta bort den. Men vi gör som erfarenheten lärt oss - vi väntar ett tag. Ibland brukar folk tycka det är rätt bra förändringen trots allt när svallvågorna lagt sig.

Added 2019-05-02 22:23 | Read 1596 times. | Permalink
Du har inte funderat över att vi själv kanske vill hur våra bilder skall visas, vill jag svart ram, eller kanske en vit, då lägger jag till en sån! Nä skärpning nu, det var inte genomtänkt, LO
Svar från David Elmfeldt 2019-05-03 09:38
Jo det var genomtänkt.
Lägger alltid till en ytterst smal ram typ 2 pix för att avgränsa bilden men vill fortsatt bestämma själv om detta. Er passepartout passar bäst hemma på väggen, här tar den över..
Mv/Gunte..
Svar från David Elmfeldt 2019-05-03 09:33
Hej! Jag lyssnar på åsikten. Jag tror att det hela utgår ifrån att jag själv aldrig riktigt förstått varför andra lägger sån vikt vid hur bilden skall uppfattas utifrån passerpartouten. Självklart är det stor skillnad mellan ingen/svart/vit/bredd men att en bild skulle bli mer eller mindre "värd" beroende på en smal vit bård har jag svårt att se. Men det handlar kanske inte om bilden utan "min bild". Precis som jag också har svårt förstå upprördheten i att en bild blivit lite beskuren (och då menar jag ytterst lite, inte på ngt vis för att justera grundkompositionen). Vi har kört Fotosidan Master utställning på Galleri Kontrast och där har vi alltid en vit ram runt bilden (inte en pappers-passerpartout) och det blir alltid superfint när de hänger.
Hej David.
Jag har bara skrivit det här till dig:
"Hvorfor kan man ikke længere bestemme sine egne rammer ? Er der nogen, der har efterspurgt det ? Det ser mærkeligt og grimt ud med både ens egen ramme og så en stor hvid ramme udenom igen".

Min åsikt är att det finns en skillnad i hur bilder ska presenteras på olika plattformar och eventuellt på gallerier och hur de visas här i blogginlägg. Det reagerars säkert bara från dem som vill bestämma vilken ram de kommer att visa sina bilder. Alla andra har förmodligen ingen speciell inställning till det. Jag har upplevt samma "problem" när man beställer eller skriver ut dina bilder själv - om de ska skrivas ut till kanten eller det ska ha samma vita ram som du nu sätter på. Men det var ett val som man hade och det fanns olika åsikter om det. Slutligen tror jag att för en galleriuttstälning och montering i en passepartout satt man vel inte en vit ram runt innan montering ?
Med många vänliga hälsningar från Erik i Roskilde / DK.
PS: Om igen please.
Svar från David Elmfeldt 2019-05-03 09:37
Ja det är nog att vissa vill bestämma själv, sen känns lite överdrivet med brösttoner.
Alltid lika kul att läsa kommentarerna kring minsta förändring. Det var minsann bättre förr!
För mig är väl detta ingen stor sak. Jag tror jag skulle överleva med en vit kant. Jag tycker också fotosidan har rätt att pröva lite nytt ibland. Men ... just bloggen är ju, i motsats till mycket annat, något mer personligt, så där bör nog bloggarens integritet värnas extra högt.

(För övrigt tycker jag att text och bild tydligare bör följas åt i bloggen när fler bilder laddas upp. Nu är det alltid lite småknepigt att veta till vilken bild en text hör, och bloggare gör på olika sätt för att klargöra.)
Svar från David Elmfeldt 2019-05-03 09:38
Ja det är nog en korrekt analys. Bloggen upplevs mer som "sin egen".
Har egentligen inget större problem med den vita ramen, men jag kan lika gärna vara utan. Fast man kan ju tycka att det finns andra saker i bloggskrivande som man borde se över innan man lägger dit en vit ram. Om man laddar upp flera bilder, varför måste man sortera om dem i bakvänd ordning för att de ska hamna rätt i bloggen? Om man nu väljer massuppladdning, varför måste man därefter välja val flera och sedan bocka i en ruta för varje bild, borde man inte få detta ifyllt automatiskt. Det finns säkert fler saker som man kan ha synpunkter på
Svar från David Elmfeldt 2019-05-03 09:51
Bra feedback! Skall kika!
Ps. Det som gör mig mest störd är att funktionen inte fungerar särskilt bra mobilt. Där vill man såklart att bilden skall bli så stor som möjligt men logiken i visningen vill lägga navigeringen utanför bilden och med en vit bård så trycks bilden ihop ännu mer. Inte bra. Här vill jag att bilden skall visas i princip kant i kant, och håll i hatten, navigeringspilar på bilden.
Hej igen David - sorry.
Jeg har været lidt rundt på FS og kan ikke se, at der er denne omstridte hvide ramme omkring billederne i:
Albums
Nya Favoriter og
Galleri FS
Er det kun billeder, der uploades på bloggen der får denne ramme og stadig, hvorfor er det så nødvendigt ? Du skriver et sted, at der er nogen der opfatter det som sin "egen" blog, men det er det vel også. Det skriver Joakim da også, han kalder den enda for sin "egen personlige blog". Når man står ude i blogoversigten kan man klikke oppe i højre side på et link "Din egen blogg" :-)
Du vil selvfølgelig kun får negative reaktioner på rammen fra dem, der ønsker at præsentere sine fotos med en personlig ramme.
Med mange venlige hilsener fra den dumme og irriterende dansker. Og så ikke mere fra mig om hverken rammer eller egen blog - det lover jeg.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventyeight as digits in this field