Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Mustigare bildkritik med skissverktyg

Vi fortsätter utveckla bildkritikverktygen. I våras släppte vi dimensioner som stöd och nu släpper vi även ett skissverktyg där man kan bifoga en skiss på bilden till sin kommentar.

För att lämna en skiss tillsammans med sin kommentar så klickar man på Bifoga-skiss-knappen bredvid kritikkommentarsfältet. Då får man upp ett fyra boxar med färger. Där väljer man färg och sen kan man rita på bilden. Den man ritat blir sedan som ett lager som kan visas tillsammans med just den kommentaren.

På Janne Kvarnströms bild Islandskap kan du se det hela live. Funktionen är beta-läge vilket betyder att den skall fungera som tänkt men att det kan finnas buggar och att vi kommer justera den ytterligare.

Funktionen ligger just nu på bilder i som ligger i Bildkritik 2.0.

Inlagt 2017-12-19 09:31 | Läst 2636 ggr. | Permalink
Tror inte att fotografer kommer att uppskatta faktum att kritiker nu kan kladda på deras bilder med egen färg och det kommer knappast att öka kommentarernas flöde.

Om meningen är att man ska kommentera mer är det kanske en bra idé att starta en kampanj: "En gentleman svarar alltid på en kommentar med en motkommentar."
Svar från David Elmfeldt 2017-12-19 11:12
Om man laddar upp en bild för kritik så förstår inte jag varför man inte skulle vilja se och få så mustig kritik som möjligt? Skissen syns ju endast om man klickar på knappen bredvid kommentaren.

Motkommentarer är väldigt hövligt och rimligt! Håller helt med!
Frekeman 2017-12-19 11:32
Hej Kemal. Som du ser i min egen kommentar så tycker jag annorlunda än du. Det jag undrar kring din kommentar är det där med kommentar och motkommentar. Jag vet inte om jag förstår men jag tycker nog att det nästan torde vara mer gentlemannamässigt att ta ett emot en kommentar utan en motkommentar? På mig låter det som att en motkommentar är en som säger emot eller ifrågasätter den ursprungliga kommentar, precis som om man inte kan ta kritik utan att behöve gnälla tillbaka. Men, jag kanske har missat vad som menas med motkommentarer. David verkar ju hålla med dig. Förklara gärna ifall jag missförstått.
Mvh
Fredrik
Kemal Sahacic 2017-12-19 12:26
Hej Fredrik Eriksson! Jag var kanske inte tillräckligt tydlig. Med motkommentar menar jag: "Om någon kommenterar en av dina bilder är det artigt att du kommenterar en av hans/hennes bilder. Bättre och nyttigare det än att bara tacka för kommentaren och det tar ungefär lika mycket tid.
Kemal Sahacic 2017-12-19 12:43
Hej David Elmfeldt! Jag förstår ditt resonemang och kan till viss del sympatisera med det. Men jag tror att det blir som med "Mycket givande kommentar-knappen". Knappen finns där men ingen använder den.
Frekeman 2017-12-19 13:20
Tack, Kemal. Då förstår jag.
Tycker att detta verkar vara en ypperlig funktion som jag tror att jag kommer att använda mig av. Skall bli intressant.

Upptäckte nu att den bara ligger i Bildkritik 2.0. :-( När kommer den till exempelvis Gatufotopoolen, där de bilder jag bryr mig om ligger?

Mvh
Fredrik
Svar från David Elmfeldt 2017-12-19 12:16
Jag tror vi kommer lägga ut det i alla grupper/pooler inom kort. Vi vill bara testa lite först så det funkar som tänkt!
Frekeman 2017-12-19 13:21
Låter vettigt i och för sig, David. Ser fram emot när det kommer dock. Kanske testar jag i Bildkritik 2.0 men nån bilder känner att jag har nåt vettigt att säga om.
Verkar ju vara ett trevligt verktyg för att kunna ge en bra förklaring. Visualisera sina tankar och idéer blir ju ännu tydligare.
När jag blev medlem på Fotosidan (för ganska många år sedan), så var det ett ganska rappt och rikligt kommenterande av de bilder som lades upp. Detta var förstås mycket stimulerande!

På senare tid har intensiteten avtagit rejält, eller gäller det bara mina bilder...? Med anledning av det svalnande intresset för bildkommentering, så har jag besökt hemsidan allt mindre ofta, och än mindre ofta lagt upp nya bilder för kommentering. Hursomhelst, i helgen dristade jag mig till att "prova lyckan" igen. Bilden ("Isfajt") har visats en hel del; men, naturligtvis så får den inga kommentarer.

Trist tycker jag. Istället för att stimulera till fotograferande och bildstudium fungerar numera Fotosidan som en kraft i den motsatta riktningen.
Låter ändå rätt så intressant, så länge man inte "kluddar" på originalet och att det står att "Nu visas en skiss", som man sedan kan klicka bort.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX